سیلیکاژل چیست؟ نحوه عملکرد رطوبت گیر شیشه دوجداره

دسته بندی ها: مقالات

سیلیکاژل

 

وجود رطوبت در ساختمان، می تواند به یک معضل اساسی برای ساکنان بدل شود. مهم نیست این رطوبت در اثر پخت و پز، خشک کردن لباس های شسته شده، میعان روی شیشه های پنجره و یا هر عامل دیگری ایجاد شده باشد، مهم این است که این مشکل می تواند منجر به بوی بد، کپک زدگی و پوسیدگی لباس ها و سایر وسایل و متریال و حتی ایجاد دردهای مفصلی و مشکلات تنفسی برای افراد شود. اینجاست که می توان به اهمیت یک رطوبت گیر استاندارد و کارآمد پی برد، یک راه حل مقرون به صرفه تر استفاده از سیلیکاژل است. در ادامه قصد داریم به بررسی سیلیکاژل بپردازیم و با انواع و ویژگی های آن آشنا شویم.

 

 

سیلیکاژل چیست؟

سیلیکاژل، یک ماده جامد و خشک است که به عنوان یک جاذب رطوبت شناخته می‌شود. این ماده اغلب در شکل دانه‌های شفاف و متخلخل قرار دارد. سیلیکاژل از دی‌اکسید سیلیکون تشکیل شده است و به عنوان یک جاذب قدرتمند رطوبت به کار می‌رود. از جاذب‌های رطوبتی مثل سیلیکاژل در بسته‌بندی‌ها و محصولات مختلف استفاده می‌شود تا رطوبت موجود در محیط را جذب کنند و محافظت کنند. این کاربرد در حفظ کالاها و محصولات از آسیب‌های ناشی از رطوبت، مانند کپک‌زدگی یا تخریب الکترونیکی، بسیار مهم است. 

به علت توانایی سیلیکاژل در جذب رطوبت، به مرور زمان شارژ می‌شوند. این به این معناست که می‌توان آنها را گرم کرد تا رطوبت جذب شده را تازه کنند و مجدداً قابل استفاده کنند. از اینجا نیز مشهود است که سیلیکاژل یک ماده با دوام و اقتصادی برای جذب و کنترل رطوبت در محیط‌های مختلف است.

سیلیکاژل

مزایای استفاده از سیلیکاژل به عنوان ماده رطوبت گیر چیست؟

استفاده از سیلیکاژل به عنوان ماده رطوبت‌گیر دارای مزایای متعددی است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • غیر قابل اشتعال: سیلیکاژل یک ماده غیر قابل اشتعال است، به عبارت دیگر، در معرض حریق و اشتعال نمی‌افتد، که این امر از نظر ایمنی بسیار مهم است.
  • قابلیت بازیافت: با گرم کردن سیلیکاژل تا حد مناسب، می‌توان آن را تا چندین بار استفاده کرد. این ویژگی به تأثیرگذاری ویژه این ماده در موارد مختلف کمک می‌کند.
  • ماندگاری و دوام: سیلیکاژل، در شرایط مناسب نگهداری، دوام و ماندگاری بالایی دارد. این مورد به ویژگی مقرون به صرفه‌ای این ماده افزوده و از لحاظ اقتصادی جذابیت دارد.
  • عدم خوردگی و اختلال در مواد: سیلیکاژل به مواد اطراف خود خوردگی نمی‌زند و از ایجاد اختلال در آنها جلوگیری می‌کند. این ویژگی در حفظ کیفیت و ماندگاری مواد مختلف مفید است.
  • بسته‌بندی آسان: سیلیکاژل به راحتی بسته‌بندی می‌شود و در اندازه‌ها و بسته‌بندی‌های مختلف در دسترس است که به معنای تنوع و کاربردهای متنوع آن می‌باشد.
  • خواص فیزیکی و شیمیایی: سیلیکاژل غیر سمی، بدون بو و خورندگی است. همچنین دارای ویژگی‌های حرارتی و شیمیایی پایداری نسبت به سایر رطوبت‌گیرها می‌باشد.
  • حفظ شکل و حجم: یکی از ویژگی‌های بارز سیلیکاژل این است که با جذب رطوبت، شکل و حجم خود را تغییر نمی‌دهد و از ظاهر ناخوشایندی جلوگیری می‌کند. این مورد به عملکرد بهتر آن در حذف رطوبت اشاره دارد.

سیلیکاژل

نحوه ساخت سیلیکاژل 

سیلیکاژل یک ماده جامد و خنثی است که به عنوان یک رطوبت‌گیر فوق‌العاده معروف است. نحوه ساخت سیلیکاژل به صورت زیر است:

  • تولید دی اکسید سیلیکون (SiO2): این فرآوردانه از طریق فرآوری مواد خام حاوی سیلیکا مثل شن و کوارتز به دست می‌آید. مواد خام سیلیکا به دستگاه‌های خاصی ارسال می‌شوند تا دی اکسید سیلیکون به روش‌های مختلفی از جمله خشک کردن، احتراق و فرآوری شوند.
  • تولید سیلیکات سدیم: برای تولید سیلیکاژل، دی اکسید سیلیکون با سیلیکات سدیم وارد واکنش می‌شود. سیلیکات سدیم معمولاً از منابع طبیعی یا تولید شیمیایی به دست می‌آید. این واکنش باعث تشکیل سیلیکاژل می‌شود.
  • تشکیل دانه‌های سیلیکاژل: ماده حاصل از واکنش بالا به شکل دانه‌های سیلیکاژل تبدیل می‌شود. این دانه‌ها دارای ساختار سلولی باز و متخلخل هستند که قادر به جذب رطوبت و گازهای مختلف می‌باشند.
  • پوشش دادن دانه‌ها: دانه‌های سیلیکاژل با پوشش دادن با مواد نفوذپذیر در برابر رطوبت (مثل پلاستیک) در بسته‌بندی‌های مختلف قرار می‌گیرند. این پوشش به دانه‌های سیلیکاژل کمک می‌کند تا از محیط خارجی جلوگیری کنند و رطوبت را جذب نمایند.

با این روش‌ها، سیلیکاژل به عنوان یک رطوبت‌گیر کارآمد تولید می‌شود که در محافظت از محصولات، اشیاء هنری، مستندات، و موارد دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیلیکاژل

کاربرد سیلیکاژل و یا همان رطوبت گیر

سیلیکاژل به عنوان یک ماده رطوبت‌گیر چند منظوره در انواع صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد و مزایای مختلفی دارد. در ادامه به برخی از کاربردهای اصلی سیلیکاژل اشاره می‌کنم:

  • صنایع الکترونیکی و مخابراتی: در این صنایع، حفظ خشکی و عدم تماس با رطوبت مهم است. سیلیکاژل به عنوان یک رطوبت‌گیر موثر مورد استفاده در بسته‌بندی اجزای الکترونیکی و تجهیزات مخابراتی قرار می‌گیرد تا از خرابی‌های ناشی از رطوبت جلوگیری کند.
  • صنایع پزشکی و دارویی: در این صنایع، محافظت از داروها و تجهیزات پزشکی در برابر رطوبت بسیار حیاتی است. سیلیکاژل به عنوان یک ابزار جذب رطوبت و حفظ خشکی در بسته‌بندی داروها و تجهیزات پزشکی به کار می‌رود.
  • حفظ چوب و محصولات چوبی: در محیط‌هایی که رطوبت بالا است، محصولات چوبی ممکن است متاثر شده و تخریب شوند. سیلیکاژل در بسته‌بندی و نگهداری محصولات چوبی به عنوان یک جذب کننده رطوبت کاربرد دارد.
  • کیف و کفش: سیلیکاژل به عنوان یک رطوبت‌گیر و بوگیر در کیف و کفش استفاده می‌شود تا خشکی و تازگی این محصولات حفظ شود.
  • صنایع پتروشیمی: در این صنعت، سیلیکاژل به عنوان یک کاتالیزور و یا جاذب گازهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • اتومبیل‌سازی: در اتومبیل‌ها، سیلیکاژل به عنوان یک خشک‌کن برای شیشه‌های دو جداره استفاده می‌شود تا از مه شدگی شیشه‌ها جلوگیری کند.
  • لانه‌ی حیوانات خانگی: سیلیکاژل به عنوان یک خشک‌کن و بوگیر در جعبه‌ها و لانه‌های حیوانات خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد تا بوهای نامطبوع جذب شوند و محیط تازه باقی بماند.

سیلیکاژل به عنوان یک ماده چندمنظوره با قابلیت جذب رطوبت بالا و بدون تغییر حجم یا شکل، در این صنایع و کاربردهای دیگر با ارزش استفاده می‌شود.

سیلیکاژل

کارایی سیلیکاژل در شیشه های دو جداره

درزگیر در ساختار شیشه های دوجداره، به جلوگیری از ورود هرگونه رطوبت به فضای بین دوجداره کمک می کند. اما وقتی میعان داخل شیشه دوجداره را مشاهده می کنید، اغلب به این دلیل است که مهر و موم و درزگیری دچار اشکال شده و رطوبت به داخل فضای بین دوجداره نفوذ کرده است. البته ممکن است این رطوبت بسیار اندک باشد، اما وقتی که خورشید به سطح شیشه دوجداره می تابد و آن را گرم می کند، لکه های به جا مانده بسیار آزاردهنده خواهند بود و البته روز به روز به میزان این اثرات ناخوشایند اضافه خواهد شد. اینجاست که راه حل مقرون به صرفه سیلیکاژل به کمکتان خواهد آمد.

برای حل این مشکل باید به سراغ میله های اسپیسر بروید. همانطور که می دانید این المان ها، بین دو پنل در شیشه های دوجداره قرار می گیرند و به عنوان یک عایق صوتی و حرارتی از ورود هرگونه سر و صدای اضافی و همچنین هدر رفتن گرما جلوگیری می کنند. بطور کلی باید گفت که اسپیسرها، از شیشه ها در برابر تنش ها و فشارهای ایجاد شده ناشی از تغییرات آب و هوایی پشتیبانی می کنند. اما چگونه می توانند به رطوبت گیری شیشه های دوجداره کمک کنند؟

اسپیسرهای بکار رفته در شیشه های دوجداره مدرن که معمولا آلومینیومی یا پلاستیکی هستند را می توان به سیلیکاژل آغشته کرد تا هوای بین شکاف دو پنل شیشه ای را خشک کنند و رطوبت آن را بگیرند. در این رابطه لازم است بدانید که چنانچه درزگیری و مهر و موم ایجاد شده توسط اسپیسرها دچار اختلال و اشکال شود، سیلیکاژل به تنهایی نمی تواند رطوبت را کنترل کند و میعانات خواه ناخواه ایجاد می شوند. بنابراین کنترل سلامت اسپیسرها در این رابطه، از اهمیت بالایی برخوردار است.

سیلیکاژل

     

     

     

                                                                                                                                                                                            

    آیا این نوشته را دوست داشتید؟