ارتفاع استاندارد در نصب و اجرای پارتیشن شیشه ای
پارتیشنهای شیشه ای یکی از گزینههای بسیار محبوب برای تقسیمبندی فضاهای داخلی در محیط های اداری و منازل هستند. این نوع پارتیشن ها علاوه بر ایجاد جداسازی فیزیکی، باعث افزایش نور طبیعی و احساس فضای باز در محیط میگردند. در عین حال، پارتیشنهای شیشهای از جمله اِلمانهای مدرن و فوقالعاده شیک در معماری داخلی محسوب میشوند. آیتمهای مختلفی در طراحی و نصب این دیوار شیشه ای حائز اهمیت هستند که یکی از آنها، بحث ارتفاع استاندارد پارتیشنهای شیشهای است. این مقاله در نظر دارد تا مهمترین مولفههایی که به عنوان استانداردهای لازم در طراحی ارتفاع یک پارتیشن شیشهای باید در نظر گرفته شوند را معرفی و مورد بحث قرار دهد.
در این صفحه از نصب و اجرای پارتیشن شیشه ای با موارد زیر آشنا شوید:
اهمیت ارتفاع استاندارد در نصب پارتیشن شیشه ای
تعیین ارتفاع استاندارد برای پارتیشنهای شیشهای از اهمیت بسزایی برخوردار است. این ارتفاع استاندارد، علاوه بر ایجاد نمای یکپارچه و هماهنگ در محیط، نقش مهمی در تأمین ایمنی و راحتی کاربران ایفا میکند. در بحث ایمنی، یک بانک را در نظر بگیرید که برای جدا کردن قسمت باجهها از مشتریان، از شیشه سکوریت استفاده کرده است. تصور کنید که ارتفاع پارتیشن بندی از یک حد معین کوتاهتر باشد. در این صورت، امکان دسترسی مشتریان به اسناد بانکی به راحتی میسر شده و خطر دستبرد به اسناد وجود خواهد داشت.
حال اگر ارتفاع این پارتیشنها از حد معینی تجاوز نماید، ضمن تحمیل هزینه اضافی، احتمال لرزش و شکستن بسیار بالا خواهد رفت. در موضوع راحتی هم به همین منوال، ارتفاع این پارتیشنها باید به اندازه مشخصی محاسبه و اجرا شوند که امکان رد و بدل کردن برخی اسناد از بالای پارتیشن شیشه ای اداری فراهم گردد. همچنین، محاسبه ارتفاع باید با توجه به میانگین قد افراد جامعه صورت گیرد تا برای اکثریت جامعه کارائی لازم را داشته باشد.
بطور کلی، محاسبه ارتفاع استاندارد در نصب پارتیشنهای شیشهای همواره از اهمیت بسزایی برخوردار است که طراحان و نصابان این رشته نباید استانداردهای آن را نادیده بگیرند.
ارتفاع استاندارد در طراحی و نصب پارتیشن شیشهای
در طراحی و نصب پارتیشن شیشه ای، توجه به ارتفاع استاندارد از اهمیت ویژهای برخوردار است. عوامل مهمی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- کاربری فضا (اداری، تجاری، پزشکی)
- ارتفاع سقف
- میزان حریم خصوصی مورد نیاز
- شرایط نورگیری و تهویه محیط
- همچنین باید به استحکام و ایستایی پارتیشن در ارتفاعهای مختلف توجه کرد.
- رعایت استانداردهای ایمنی و زیباییشناختی نیز در تعیین ارتفاع مناسب نقش مهمی دارند.
روشهای تعیین ارتفاع مناسب برای نصب پارتیشن شیشهای
برای تعیین ارتفاع استاندارد پارتیشنهای شیشهای، چند روش یا معیار اصلی وجود دارد:
۱. رجوع به مقررات و آییننامههای ساختمانی
مقررات و آییننامههای ساختمانی یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده ارتفاع استاندارد پارتیشنهای شیشهای هستند. این مقررات در ایران عمدتاً توسط سازمان نظام مهندسی تهیه و تدوین میشوند. مهندسین ناظر موظف هستند تا رعایت این استانداردها (و البته سایر استانداردهای ساختمانی) را در حین مراحل ساخت، به دقت تحت نظر داشته باشند. این مقررات معمولاً حداقل و حداکثر ارتفاع مجاز برای پارتیشنهای شیشهای را مشخص میکنند تا از ایجاد خطرات احتمالی جلوگیری شود. همچنین، در برخی موارد، این آییننامهها ارتفاع مناسب را بر اساس نوع کاربری فضا، مانند اداری، مسکونی یا تجاری، توصیه میکنند.
2. در نظر گرفتن ملاحظات زیباییشناختی
ملاحظات زیباییشناختی و طراحی نیز نقش مهمی در تعیین ارتفاع استاندارد یک پارتیشن شیشهای ایفا میکنند. در این رویکرد، طراحان به دنبال ایجاد یک محیط بصری متعادل و هماهنگ هستند که ارتفاع پارتیشن نیز در آن نقش دارد. برای مثال، ارتفاع پارتیشنها باید با ارتفاع سقف و نسبتهای فضایی هماهنگ باشند تا بتوانند احساس باز و روشن بودن محیط را حفظ کنند. در برخی موارد، طراحان ممکن است ارتفاع پارتیشنها را بهطور هدفمند کاهش دهند تا فضا را بزرگتر و بازتر جلوه دهند. در مقابل، بعضاً هم ممکن است پارتیشنها همانند یک دیوار شیشه ای تا سقف امتداد یابند تا به ایجاد حس خصوصیتر و محرمانهتر کمک کنند.
3. توجه به الزامات عملی و کارکردی:
الزامات عملی و کارکردی از عوامل تعیین کننده دیگری هستند که در طراحی ارتفاع استاندارد پارتیشنهای شیشهای اهمیت دارند. در این مورد، کاربرد و کارکرد فضایی که پارتیشن در آن قرار میگیرد، نقشی اساسی دارد. به عنوان مثال، در یک پارتیشن اداری، در سالنی که گروهی از کارمندان مشغول به کار هستند، ارتفاع شیشه پارتیشن باید به گونهای باشد که کارمندان در هنگام نشستن روی صندلی، توسط همکاران دیده نشوند. اما در صورت ایستادن قادر به دیدن همدیگر باشند. در همان محیط، اتاق کار مدیر باید دارای دیوار شیشه ای یکپارچهای باشد که تا سقف امتداد داشته و از شنیدن مکالمات یا محتوای جلسات مدیر توسط همکاران بخش جلوگیری نماید. در مقابل، در یک فضای بیمارستانی، ممکن است استاندارد جداسازی اتاق مراقبت های ویژه، الزاماً با شیشه هوشمند و تا سطح سقف تعیین شده باشد. در این صورت، در مواقع لزوم، شفاف یا مات گشته و از ورود انواع آلودگیها به فضای داخلی اتاق ممانعت کامل به عمل آید.
4. لحاظ کردن شرایط محیطی:
علاوه بر موارد قبلی، عوامل محیطی و اقلیمی نیز میتوانند در تعیین ارتفاع استاندارد پارتیشنهای شیشهای نقش داشته باشند. مثلاً در مناطق سردسیر، پارتیشنها معمولا باید ارتفاع بیشتری داشته باشند تا قادر به حفظ گرمای داخلی فضا شوند. این در حالیست که در مناطق گرمسیری، ارتفاع کمتر پارتیشنها میتواند به بهبود جریان هوا و تهویه مناسب فضا کمک نماید. همچنین، در مناطقی که در معرض وزش باد شدید قرار دارند، ارتفاع بیشتر پارتیشنها میتواند به کاهش نفوذ باد به داخل فضا کمک کند. ولی در مناطق مستعد زلزله، ارتفاع مناسب پارتیشنها باید با توجه به الزامات ایمنی و پایداری ساختمان، کوتاهتر محاسبه و اجرا شوند.
راهنمایی برای اجرا و نصب پارتیشن شیشهای با رعایت استانداردها
ارتفاع استاندارد نصب و اجرای پارتیشن شیشهای در محیطهای مختلف متفاوت است و به نوع کاربری و نیازهای خاص هر فضا بستگی دارد. ارتفاع پنل جداکننده شیشه ای در ادارات، معمولاً ارتفاع بین 180 تا 210 سانتیمتر است تا حریم خصوصی و تمرکز کارمندان حفظ شود.
در فروشگاهها، ارتفاع پارتیشنها میتواند کوتاهتر باشد، معمولاً بین 120 تا 150 سانتیمتر، تا دید مشتریان به محصولات محدود نشود. بانکها معمولاً از پارتیشنهای بلندتر با ارتفاع 210 تا 240 سانتیمتر استفاده میکنند تا امنیت و محرمانگی تراکنشها را تضمین کنند.
در دفاتر ریاست، پارتیشنهای شیشهای اغلب تمام قد هستند و از کف تا سقف را پوشش میدهند که میتواند تا 360 سانتیمتر باشد. این امر باعث ایجاد حریم خصوصی میشود.
در مراکز پزشکی، ارتفاع انواع پارتیشن معمولاً بین 210 تا 240 سانتیمتر است تا حریم بیماران حفظ شود و در عین حال، امکان نظارت پرسنل پزشکی نیز فراهم باشد. در تمامی این موارد، عوامل دیگری مانند ارتفاع سقف، میزان نور طبیعی مورد نیاز و سیستم تهویه نیز در تعیین ارتفاع نهایی پارتیشنها تأثیرگذار هستند.